Go to Top

Zijova staza otvara sezonu na Prokletijama

Deveti po redu planinarski pohod na vrh Karaula (1915) “Zijova staza 2015” biće održana u subotu 30 maja. Okupljanje planinara je u doline Grebaje, ispred restorana “Maja Karanfil”, a polazak je predviđen za 9 sati.

Zijova staza već je postala tradicionalni planinarski pohod, koji se organizuje zadnjeg vikenda u maju, i koji na najbolji način otvara planinarsku, ali i turističku sezonu na Prokletijama.

Staza je duga oko šest kilometara. Uspon traje oko tri, a povratak oko dva sata. Staza se cijelom dužinom prostire kroz nacionalni park “Prokletije.

Velikim dijelom staza prolazi kroz bukovu šumu, nije mnogo zahtjevna, i pogodna je za sve kategorije planinara, rekreativce i izletnike.

Nakon prolaza kroz šumu, jednim dijelom staza se nastavlja na šumski put, a zatim opet prelazi na pješačku stazu.

Do vrha se stiže nekadašnjom graničnom patrolnom stazom, koja se pruža grebenom, ispod stijena Karaule. Karatkim usponom, uz strme, ali interesantne kamene stepenike, i preko travnatih padina, stiže se do samog vrha.

Planinarski pohod na Karaulu se organizuje u znak sjećanja na Zija Ibrahimagića istaknutog planinara i osnivača PSD “Karanfil” u Gusinju. Uz podršku članova porodice, TO Plav je ove godine uradila i promotivni flajer ovu planinarsku turu.

Organizatori pohoda su članovi porodice Zija Ibrahimagića, nacionalni park “Prokletije” i Turistička organizacija Plav. Za sve učesnike pohoda, nakon povratka, u restoranu “Maja Karanfil” biće organizovan ručak.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>