Go to Top

ZIJOVA STAZA OBILJEŽAVA JUBILEJ!

Deseti po redu planinarski pohoda na Karaulu otvara sezonu na Prokletijama

ZIJOVA STAZA je tradicionalni planinarski na vrh „Karaula“ koji ove godine obilježava jubilej od deset godina. Pohod se organizuje od  2007. godine zadnjeg vikenda u maju, u znak sjećanja na Zija Ibrahimagića, koji je bio osnivač i istaknuti član planinarskog društva “Karanfil” u Gusinju. Pokrenuli su ga  članovi porodice, kluba i prijatelji.  Od prošle godine,  u organizaciji i promociji pohoda učestvuju i nacionalni park Prokletije i Turistička organizacija Plav, jer ovo druženje na najljepši način otvara turističku sezonu na Prokletijama.

Staza je duga  oko 6 kilometara, i cijelom duzinom prolazi kroz nacionalni park. Uspon traje oko tri sata, a povratak sat i po, do dva. Na pohod se kreće u 9h, od restorana Maja Karanfil u Grebajama.

Zijova staza 2016-druga strana Zijova staza 2016-prva strana

 

Staza velikim dijelom prolazi kroz bukovu šumu, nije mnogo zahtjevna, i pogodna je za sve kategorije planinara, rekreativce i izletnike. Staza se u početku priključuje na šumski put, koji kasnije ponovo prelazi na pješačku stazu,  sve do kote 1402 mnv. Tu se razdvajaju putevi za Volušnicu (jugozapadno) i Karaulu (sjeverozapadno). Oznake su ucrtane na bukovom stablu.

Kroz sitnu mješovitu šumu, prema vrhu vodi granična patrolna staza, koja se pruža grebenom, ispod stijena Karaule. Usponom uz strme, ali  interesantne kamenite stepenike, i preko travnatih padina stiže se do samog vrha na 1915 mnv.

Sve učesnike pohoda, nakon povratka, očekuje zaslužen ručak i odmor u restoranu.

DOBRODOŠLI!

P.S. Iz godine u godinu, sve je veći broj planinara koji učestvuje u pohodu Zijova staza.

Kako bi organizatori mogli na vrijeme da pripreme sve što je potrebno, važno je da se zna tačan broj učesnika. Zato se mole svi da svoj dolazak i učešće obavezno prijave  na adrese: [email protected], i [email protected],

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>