Go to Top

U Gusinju organizovan planinarski pohod na Vezirovu bradu

Vrh Maja Podgojes osvojilo 35 planinara

U okviru projekta „Oktobar na Prokletijama“, koji realizuje turistička organizacija Plav uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, tokom vikenda je organizovan planinarski pohod u Gusinju. Prekrivena snijegom i okupana suncem planina Vezirova Brada dočekala je 35 planinara, koji su uspješno došli do vrha Maja Podgojes, na 2.021 metar nadmorske visine. Na uspon se krenulo iz doline Grebaje, od kuća Ljuljaševića, u osam sati ujutro, a do vrha  je trebalo pješačiti oko tri i po sata. Vodič ovog pohoda bio je predsjednik planinarskog društva “Prokletije” Zuvdija Bajraktarević. On je posebno istakao to da ga raduje veliki broj mladih koji se prijavio za učešće u ovom planinarskom pohodu.

“Vrijeme nas je poslužilo i pohod je protekao u najboljem redu. Vezirova brada je jedan od najljepših vidikovaca sa kojeg se pruža lijep pogled na dolinu između Gusinja i Plava, i do ovog vrha se može lako doći. To potvrđuju i današnji učesnici pohoda, među kojima je najviše bilo mladih, što me posebno raduje. Nadam se da će nam se svi oni, i još mnogo drugih, pridružiti u narednim pohodima koje budemo organizovali, kazao je Bajraktarević.

Najmlađi učesnik pohoda bio je petogodišnji Džemajlje Rugovac, koji ne propušta nijednu priliku da prošeta planinama sa svojim dedom Bimberom Jadadićem, članom planinarskog društva “Karanfil” iz Gusinja. Vrh Maja Podgojes uspješno su osvojili i brat i sestra Danis (8) i Ines (13) Omeragić, naravno, uz malu pomoć tate Elvisa.

Predsjednik SO Gusinje Elvis Omeragić je istakao da će Opština u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti organizaciji i podršci ovakvih i sličnih aktivnosti.

“Prirodno bogatstvo na području Gusinja i Plava, i njegovo očuvanje i promocija, od posebne su važnosti za Gusinje. Razvoj turizma od velikog je značaja za budući razvoj najmlađe opštine u Crnoj Gori, a ovakve aktivnosti tome itekako doprinose, naglasio je Omeragić.

Planinari su se na vrhu zadržali oko sat vremena koje su proveli u odmaranju i fotografisanju. To vrijeme potpredsjednik PD “Prokletije” Ahmet Reković iskoristio je da učesnicima pohoda održi predavanje i upozna ih sa planinaskim vrhovima koji se vide sa vrha Maja Podgojes.

U pohodu su učestvovali članovi planinarskih klubova “Prokletije”, “Karanfil”, “Hrid”, NVO ”Triton”, ali članovi bicklističkog kluba “Trojan”, ribolovnog kluba “Plavsko jezero”.

Direktor turističke organizacije Edin Jadadić je izjavio da će u narednom periodu organizovati sastanke sa članovima svih planinarskih klubova u Plavu i Gusinju kako bi se sačinio plan sličnih aktivnosti za narednu godinu.

– Probaćemo da odredimo nekoliko planinarskih staza, odnosno vrhova, do kojih bi se uredile, markirale i osigurale planinarske staze, i postavile planinarske kutije sa pečatom i upisnom knjigom, jer ih na većini vrhova nema. Ako to uspijemo, onda,  trebamo odrediti i datume za organizovanje planinarskih pohoda na te vrhove tokom cijele godine, i ustanoviti kalendar planinarskih pohoda na Prokletijama. Samo tako možemo očekivati da će se planinarenje na pravi način profesionalizovati, popularizovati i omasoviti. A za to nisu potrebna neka velika ulaganja. Siguran sam da će se svi planinari i ljubitelji prirode priključiti tim aktivnostima.

Turističkoj organizaciji ostaje da pokuša da pronađe potrebna finansijska sredstva za realizaciju jednog takvog projekta. Najveću pomoć, naravno, očekujemo od Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao što smo je imali i za realizaciju ovog projekta. Podršku očekujemo od Opštine Plav, JPNP-nacionalni park Prokletije, ali i od drugih donatora, na čije pozive I konkurse ćemo podnositi naše projekte ideje. Vjerujemo da ćemo na ovaj način, svi zajedno, doprinijeti stvaranju boljih uslova za razvoj planinarenja i unaprijeđenju ponude planinskog turizma na Prokletijama, i značajno promovisati sve vrijednosti nacionalnog parka “Prokletije”, naglasio je Jadadić.

Planinarski pohod organizovan je u okviru projekta „Oktobar na Prokletijama“, koji turistička organizacija Plav realizuje uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, u okviru javnog poziva Ministarstva za organizovanje tematskih skupova i manifestacija u periodu oktobar – decembar 2014. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>