Go to Top

U Gusinju održana prezentacija projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije

Satelitski internet na Prokletijama

Turisti koji će tokom naredene ljetnje sezone boraviti na Prokletijma moći će da koriste besplatan satelitski internet na nekoliko lokacija u Gusinju, Plavu, Andrijevici i Rožajama. Internet će biti  dostupan na tri lokacije u Grebajama, i to: planinarski dom „Karanfil“, eko naselje „Pavićević-Grebaje“ i objekat bivše karaule. U Plavu će internet dobiti eko-planinarsko naselje „Hrid“ u Babinom Polju, dok će u školama u Gornjoj Ržanici i Velici biti postavljeni ADSL sistemi i WiFi.

Ove aktivnosti realizuju se u okviru projekta „Promocija povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije“, koji finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Albanija-Crna Gora. Cilj projekta je promocija društveno-ekonomskog razvoja i konkurentnosti u graničnoj oblasti Prokletija, kao i digitalizacija nacionalne baštine Opštine Ulcinj koja je izložena u muzeju grada.

Krajnji ciljevi projekta su:

  • povećanje dostupnosti interneta i povezivanje prekograničnih oblasti koje pripadaju masivu Prokletija;
  • Podrška daljem razvoju planinskog turizma;
  • Doprinos ukupnom smanjenju digitalnog jaza između sjevera i juga;
  • Podrška poslovnom sektoru na polju promocije i pristupačnosti svojih servisa krajnjim korisnicima;
  • Podrška preduzetništvu i kreativnoj energiji u planinskim oblastima;
  • Podrška modernizaciji Muzeja u Ulcinju.

U prezentaciji projekta, koji je danas predstavljen u hotelu „Rosi“ u Gusinju, učestvovali su: u ime Ministarstva, generalni direktor za razvoj elektronske uprave Ivan Lazarević, direktorica Regionalne turističke organizacije Tanja Drakula Medenica i profesor Božo Krstajić.

Projekat je vrijedan oko 600.000 eura, a sprovode ga Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i Ministarstvo inovacija i javne administracije Albanije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>