Go to Top

Turistička organzicija Plav i OŠ „Hajro Šahmanović“ realizuju projekat kulturne rute

Učenici obišli značajne kulturno-istorijske spomenike u Plavu i Gusinju

U okviru projekta „Oktobar na Prokletijama“, koji realizuje Turistička organizacija Plav uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, trideset učenika odjeljenja IV/1 OŠ „Hajro Šahmanović“, obišlo je nekoliko kulturno-istorijskih spomenika, vjerskih objekata i turističkih izletišta.  Riječ je interesantnim turističkim lokalitetima koji se nalaze na „kulturnoj ruti“, ustanovljenoj prošle godine u okviru projekta Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Učenici su imali priliku da obiđu Kulu Redžepagića i Staru-Carsku džamiju u Plavu, kao i Vezirovu džamiju i crkve Svetog Đorđa i Svetog Antona Padovskog u Gusinju. U okviru jednovne ekskurzije osnovci su prošetali do splava na Plavskom jezeru i do Ali-pašinih izvora, da bi na kraju boravili i u Centru za posjetioce Nacionlanog parka „Prokletije“.

-Prostor Prokletija, posebno područja Plava i Gusinja, uglavnom se prepoznaju po Nacionalnom parku “Prokletije” i jedinstvenim prirodnim ljepotama, koje, same po sebi, predstavljaju nezaobilazne turističke destinacije brojnih posjetilaca. Međutim, i gradsko jezgro obje čaršije, sa bližom okolinom, na malom prostoru, bogato je kulturno-istorijskim, vjerskim i drugim objektima orijentalne ahitekture, među kojima se posebno ističu kule i stare kuće. Kultura, običaji, tradicija, arhitektura, gastronomija su vrijednosti koje su turistima veoma interesantne. Međutim, do sada nisu u pravoj mjeri valorizovane, a mogle bi, itekako, poboljšati kvalitet turističke ponude, i biti osnova za ekonomski razvoj, posebno kada je u pitanju porodični biznis. Ono što je u ovom slučaju interesantno to je da, imamo gotov turistički proizvod, i samo treba osmisliti plan i program u okviru kojeg bi se ove kulturne vrijednosti na pravi način mogle predstaviti i ponuditi.

Ovim izletom htjeli smo da i najmlađe naraštaje upoznamo sa dijelom tih kulturnih vrijednosti, tako što će ih posjetiti i naučiti nešto o njima, ali i da skrenemo pažnju na ovaj značajan turistički potencijal kojim raspolažu Plav i Gusinje, i nacionalni park Prokletije.

Učiteljica Sajma Feratović kazala je da su učenici ovim izlaskom iz učionice stekli znanja koja su su kvalitetnija i trajnijeg karaktera, što je i bio zajednički cilj svih aktera jučerašnjeg obilaska.

„Učenici su imali priliku da praktično provjere znanja stečena na časovima, a koja su vezana za kulturu življenja, kuće u prošlosti, kulturno-istorijske spomenike. Stariji učenici, članovi foto sekcije, koji su učešćem u ranijem projektu  proglašeni za ambasadore kulture, iskoristili su ovu priliku da svoja znanja i umijeća i osvježe novim, i bili su vodiči svojim mlađim drugarima, istakla je Feratović.

Ona je podsjetila da je saradnja između OŠ ”Hajro Šahmanović”, odnosno, FOTO sekcije, i Turističke organizacije započela je 2013. godine, kada su učenici učestvovali u obilježavanju Godina kulturne rute, a u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom. Učenici Foto sekcije su tada osposobljeni da turistima  predstave spomenike kulture kada su i proglašeni za ambasadore kulture, dok su na nagradnom konkursu tri rada ušla u 15 najboljih.

Projekat „Oktobar na Prokletijama“, koji realizuje turistička organizacija Plav uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, sprovodi se u okviru javnog poziva Ministarstva za organizovanje tematskih skupova i manifestacija u periodu oktobar – decembar 2014. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>