Go to Top

Snijeg na Bogićevici atrakcija u vrelim majskim danima

Turistička sezona u Plavu krenula planinarenjem i skijanjem sa Tromeđe

Snijeg na Bogićevici atrakcija u vrelim majskim danima

Turistička sezona u Plavu i na Prokletijama i ove godine krenula je sa Bogićevice. Sa vrha Tromeđa 2366 mnv, gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije. Pohod je organizovan prvog maja, kao i lani, a sezonu su otvorili planinari, skijaši i borderi koji su simbolično predali planine na korišćenje planinarima i katunjanima sve do  početka nove skijaške sezone.

Kolona džipova krenula je iz Plava, i nakon sat vremena vožnje stiglo se na katune Bogićevice.

Zahvaljujući Opštini Plav i Komunalnom preduzeću, put je očišćen i moglo se doći do podnožja doline. Uspon do Tromeđe, preko livada i proplanaka, a kasnije i preko snijega, trajao je oko tri sata. Nakon odmora i fotografisanja, skijaši i borderi su se sa vrha sjurili niz padine Bogićevice.

Većina učesnika ih je pratila, spuštajući se niz sniježne staze na jaknama i rančevima kao na sankama.Nakon povratka, druženje je nastavljeno na katunu gdje su svi učesnici imali priliku da probaju domaće specijelitete vrijednih domaćina.

Turistička organizacija već drugu godinu organizuje ovaj pohod u saradnji sa nacionalnim parkom Prokletije, planinarskim klubovima “Prokletije”, “Hrid”, “Kofiljača” i skijaškim klubom “Bogićevica” iz Plava. Ove godine ugostili smo i planinare iz Andrijevice i Podgorice, a na pohodu je učestvovao i direktor Turističke organizacije Andrijevica Radovan Đeković, koji je i predsjednik PD “Kom”. Vodič uspona je bio predsjednik PD “Prokletije” Zuvdije Bajraktarević.

Već naredne godine očekujemo i učesnike iz susjednih zemalja, i nadamo se da će dolina Bogićevica biti mjesto okupljanja i druženja planinara, skijaša i bordera, fotografa i svih ljubitelja prirode i planina ne samo ove tri države nego i cijelog regiona.

Preko Bogićevice prolazi međunarodna planinarska staza “Vrhovi Balkana”, i biciklistička staza TT3. U blizini je Hridsko jezero, rezervat nacionalnog parka. Kružna tura (52km) Plav-Babino Polje-Bajrovića katun-Hridsko jezero-Bogićevica-Babino Polje-Plav, idealna je za džip i foto safari. Na katunima Bogićevice uvijek možete probati neki od domaćih specijaliteta, a dočekaće vas vrijedni i gostoljubivi domaćini.

Svi oni koji žele da još neko vrijeme provedu na snijegu i uživaju, i da se rashlade nakon prvih vrelih majskih dana, to mogu da urade sve do početka juna, jer na Bogićevici ima dovoljno snijega.

Dobrodošli…!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>