Go to Top

Hridsko jezero – Tamo đe se vile kupaju

Turistička organizacija Plav i nacionalni park „Prokletije“, su uz podršku Opštine Plav, 12.jula organizovali izlet i planinarski pohod na Hridsko jezero (1970mnv ), koje je rezervat nacionalnog parka.

Prevoz iz Plava je organizovan terenskim vozilima do Bajrovića katuna, odakle se put do jezera nastavio markiranom planinarskom stazom.

Brojni građani su po tradiciji došli na Hridsko jezero, a prelijep i sunčan dan su iskoristili za izlet i odmaranje na obali jezera, za kupanje, i rekreativno igranje fudbala na livadi „tepsijica“. Inače jezero je poznato po legendi da se na njemu kupaju gorske vile.

Među brojnim posjetiocima najviše bilo mladih, a ono što je posebno bilo interesantno jeste da je da su za razliku od nekih ranijih godina, svi posjetioci posebno brinuli o čistoći na jezeru i njegovoj okolini.

U cilju ekološke zaštite prostora i podizanja svijesti građana o potrebi očuvanja prirode, TO Plav i rendžeri NP Prokletije obišli izletnike i podijelili im kese za otpad kojeg bi pri odlasku sakupili, a jezero ostalo čisto za buduće posjetioce.

Cilj planinarskog pohoda bio je promocija Hridskog jezera i nacionalnog parka Prokletije,  animiranje mladih da se bave planinarenjem, i naravno, podizanje svijesti građana o značaju zaštite i očuvanja prirode.

Naredno druženje zakazano je dane od 24. do 26. jula u dolini Grebaje, u okviru planinarskog pohoda „Hamdova staza“, dok je pohod na vrhove Volušnice (rezervat NP Prokletije), predviđen za 25. jul.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>