Go to Top

Manifestacije

Maj | Dani behara

Ovo je manifestacija koja najavljuje proleće na Prokletijama, održavala se u maju, i to 4 godine zaredom, nažalost poslednje 2 godine ova manifestacija izostaje. Dosadašnji organizatori manifestacije bili su: “ Centar za Kulturu Plav”, i “Lokalna turistička organizacija”. Manifestacija je najava turističke sezone, i ostalih brojnih manifestacija kao što su “Dani borovnice”, “Gusinjsko ljeto” i dr.

Svake godine “Dani Behara” obogaćuju svoj program novim sadržajima u kojima se prepoznaje kultura, tradicija, običaji ali i gastronomija ovog kraja i naroda koji žive na ovom prostoru, što i jeste glavni cilj ove manifestacije. Tokom održavanja ove manifestacije u defileu ulicama pored KUD-a “Plavsko jezero” učestvuju i gostujuća kulturno umjetnička društva iz regiona. Nakon svečanog izvođenja igara i pjesama pomenutih KUD-ova, svečani defile momaka i đevojaka odjevenih u narodnu nošnju, koja je okićena beharom i proljećnim cvijećem, prolazi ulicama i sokacima plavske čaršije sve do Bećiragića kule.

Ispred pomenute kule, pod krošnjom prepunom behara, članice KUD-a „Plavsko jezero“ prikazuju običaj građenja mlade, koji se i danas sačuvao, uz uzvođenje pjesama na dugi glas. Kruna manifestacije je proglašenje najljepše đevojke koja do sledeće godine nosi titulu Miss Behara. Najljepšoj među njima laskavu titulu i krunu napravljenu od Behara i cvijeća predaje najljepša od prethodne godine. Poslednja Miss Behara je Fatima Rastoder član KUD-a “Đerdan” iz Vitomirice kod Peći.

Maj | Gusinjska omaha

Manifestacija se održava u  šestog maja, defileom KUD-a „Džafer Nikočević“ iz Gusinja, od centra grada do Ali-pašinih izvora, na kojem se tradicionalno Gusinjani i Gusinjke umivaju vodom sa izvora, i beharom,  jer postoji vjerovanje da to donosi sreću. Organizatori su: KUD „Džafer Nikočević“ i Fondacija za Gusinje.

Maj | Limska regata

Manifestacija se održava dugi niz godina, u periodu kraj maja i početak juna mjeseca, što u mnogome zavisi od vremenskih uslova i vodostaja Plavskog jezera i Lima, ove godine će biti održana 14 – a po redu Limska regata. Međunarodnog je i međuopštinskog karaktera, jer se održava na prostoru Crne Gore i Srbije, tačnije prolazi kroz sledeće opštine: Plav – Andrijevica – Berane – Bijelo Polje – Prijepolje – Priboj organizatori su opštine kroz koje proziče Lim i prolazi regata, Lokalne turističke organizacije kao i rafting klubovi i NVO iz pomenutih opština.

Regata okuplja raftere, entuzijaste i sve ljubitelje ekstremnih i adrenalinskih sportova sa prostora bivše Jugoslavije, a poslednjih godina i sa prostora zapadne Evrope. Trajanje manifestacije je 3 dana, tačnije rafting se održava u 3 etape. Prva i najteža etapa je od izvora Lima u Plavu do Andrijevice, druga etapa kreće iz Berana i vodi do Bijelog Polja, dok treća krene iz Bijelog Polja i i završava se u Prijepolju.

Jul - Avgust | Gusinjsko ljeto

Gusinjsko ljeto je manifestacija koja obuhvata sva kulturna, i sportska dešavanja u Gusinju, pod direktnim je pokroviteljstvom građana Gusinja, Fondacije za Gusinje. Održava se u periodu jul-avgust.

Dani dijaspore:  Manifestacija se održava svake godine 31. avgusta, okuplja sve iseljenike ovog kraja, uz bogat kulturni program. Organizator i pokrovitelj je Fondacija za Gusinje.

Zavičajni susreti – 2 avgust:  Manifestacija se održava na Ali-Pašinim izvorima, tradicionalni je Sabor stanovništva ovog kraja, a pod pokroviteljstvom je lokalnog stanovništva i dijaspore.

Seoske igre Vusanje:  Manifestacija se održava radi unapređenja uzgajanja konja. Tradicionalno se održava svake godine 1 avgusta. Uz bogat kulturno umjetnički program, loklanog stanovništva. Organizator je lokalno stanovništvo.

Tradicionalna izložba slika:  U okviru Gusinjskog ljeta, umjetnici ovog kraja na čelu sa Ismetom Čekićem izlažu svoje radove. Održava se sredinom jula.

Košarkaški turnir – Amerikanci-Evropljani:  Susret se održava krajem jula između dijasporaca iz zapadne Evrope i SAD-a.

Trofej Prokletija:  Biciklistička trka mira, prijateljstva i tolerancije, održava se u dolini Grebaja u julu mjesecu.

Atletski maraton:  Maraton se održava u Julu, od Plava do Gusinja preko Vojnog sela. Pod pokroviteljstvom je Rasima Muminovića iz USA.

Alaturko soba:  Svake godine u okviru Gusinjskog ljeta, jedno veče je posvećeno Alaturko sobi, tj. tradicionalnoj sobi koja postoji u Centru za kulturu u Gusinju. Sobu se može posjetiti i tako oživjeti duh starih vremena kroz tkane ćilime, goblene, vezove, uz narodnu nošnju i sve karakteristično za ovaj kraj, uz to mogu se probati i tradicionalne poslastice hačajlija, hurmašica, tulumba i dr.

Jul - Avgust | Vajarska i slikarska kolonija

Održava se u ljetnjim mjesecima, u eko-planinarskom naselju naselju „Hrid”, u Babinom Polju kod Plava. Organizatori ove manifestacije, koju je podržao Fond za manjine Crne Gore, bili su PSK „Hrid” i Departman umjetnosti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Njeni učesnici bili su mladi umjetnici sa likovnih akademija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

Jul | Dani meda

U okviru manifestacije Dani borovnice pod pokroviteljstvom Opštine Plav, i Pčelarskog udruženja iz Plava održava se i izložba meda i pčelinjih proizvoda.

Ova manifestacija odrzava se u trećoj sedmici jula, kao i Dani Borovnice, okuplja udruzenja pcelara sa prostora Crne Gore kao i samostalne pčelare iz Plavsko- Gusinjskog kraja ali i mnoge goste iz raznih krajeva Republike Crne Gore i šire. Cilj manifestacije je unapređenje pčelarstva u ovim krajevima.

Jul | Dani borovnice

Dani Borovnice se u Plavu održavaju krajem Jula mjeseca, već 14 godina zaredom, i prerasle su u internacionalnu manifestaciju. Najbolji su promoter Plava i Prokletija, a poznato je da su Prokletije najveća prirodna plantaža Borovnice na svijetu. Tokom ovih dana, posjetiocu mogu oprobati različite proizvode od Borovnice, sokove, kolače i druge poslastice, čuveni „Akšijaš“- slatko od borovnica, slično „suklijašu“ – služi se u drvenoj činiji.

Zanimljivo je i to da je počela i proizvodnja vina od borovnice, koje je izuzetnog kvaliteta i veoma je traženo u zapadnoj Evropi i Americi. Poslednjih godina defile momaka i đevojaka KUD-a Plavsko jezero kreće iz gradova bivše Jugoslavije, poslednji put je to bilo Sarajevo.

Za ove petnaeste po redu,  jubilarne Dane Borovnice, program će trajati 10 dana, a predviđeno je da se krene sa defileom iz Dubrovnika. Program manifestacije je jako raznolik, od kulture, umjetnosti, preko sporta do muzike, i predstavlja pravo uživanje za sve generacije. Plavski „Dani borovnice“ proglašeni su za najbolju turističku manifestaciju u Crnoj Gori, i dobitnici su Crnogorskog Oskara za 2011 godinu. Organizatori su: Ministarstvo Održivog razvoja i turizma, Ministarstvo Poljoprivrede, LTO Plav, opština Plav.

Avgust | Bostanijada

Na imanju Dževata Šarkinovića u Plavu, 11.08.2012. održana je prva Bostanijada. Naime, bila je priređena degustacija ovog voća, koje se po prvi put uzgaja u Plavu. Ovaj poljoprivredni proizvođač je dokazao da bostan može uspjeti čak i na nadmorskoj visini preko 900m. Podsjećamo da je uzgajanje Lubenice u Plavu započeo Dževat Šarkinović na svom porodičnom imanju, na samoj obali Plavskog jezera, prije više od 5 godina.

Na početku su svi bili skeptični, ali su rezultati vise nego odlični.  Lubenica ima dovoljno sunca i vlage, tako da na vrijeme zrijeva, ima neodoljiv ukus, miris, boju a i veličinu. I ne samo da je crvena, u Plavu zrijeva i lubenica žute boje. Manifestacija pored toga što predstavlja atrakciju za ljubitelje zdrave hrane, takođe utiče na razvoj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Plav.  Ovu manifestaciju je svojim dolaskom podržao veliki broj gostiju iz Plava i okolnih opština. Organizator je Dževat Šarkinović. U najavi je i II Bostanijada za avgust 2013. godine.

Avgust | Plavski književni susreti

Tradicionalno okupljanje književnika u Plavu održava se početkom avgusta mjeseca. Na centralnoj večeri učestvuju pjesnici iz Crne Gore, BiH i Kosova. Organizator Plavskih književnih susreta je JU Centar za kulturu Plav, a pokrovitelji su opština Plav i Ministarstvo kulture.

Avgust | Memorijalni turnir “Nikada vas nećemo zaboraviti”

U bombardovanju starog,  jedinog kamenog mosta na Limu, poginulo je 1999. godine šest nedužnih žrtava, a u znak sjećanja krenuo je i turnir u malom fudbalu. Prepoznat po fer-pleju, dobrom fubalu, prijateljskom odnosu i fer suđenju, ovaj turnir je privlačio sve veći broj ekipa i publike. Održava se u avgustu mjesecu. Zahvaljujući entuzijamu ljudi iz ovog kraja, ali i pomoći SO Plav, Elektrodistrubicije Plav i FSCG, turnir je privlačio sve veći broj ekipa, pa je prošle godine učestvovalo 30-ak ekipa od Gusinja do Bijelog Polja, Kolašina i Podgorice.

Avgust | Skokovima za nezaborav

Memorijalno takmičenje u skokovima u vodu pod nazivom „Skokovima za nezaborav” održava se u avgustu mjesecu na  novšićkom mostu na Limu. Ova manifestacija održava se u znak sjećanja na tragično stradalu djecu prilikom bombardovanja Murine. Svake godine okuplja sve veći broj posjetilaca iz Plava i okoline. Organizatori su: Opština Plav, lokalno stanovništvo i LTO Plav.

Avgust | Dani aronije

Prosle godine otvorena je prva po redu manifestaciju Dani aronije u Murini nadomak Plava. Aronija, ili kako je često nazivaju sibirska borovnica, je izuzetno ljekovita i rijetka biljna vrste u Crnoj Gori. Pored proizvođača aronije sa područja Crne Gore manifestaciji su prisustovali i gosti iz inostranstva. U Murini je osnovano prvo udruženje proizvođača aronije u Crnoj Gori koje broji oko 20 članova.

Tokom Dana Aronije posjetioci su postali budući uzgajivači ove jako ljekovite biljke, od koje se mogu praviti, sokovi, džemovi, čija im je degustacija oduzela dah i uvjerila ih da se od ove biljke može zdravo živjeti, ali i zaraditi, jer su mogućnosti koje daje uzgajanje Aronije itekako velike. Sve veća zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za proizvodnju aronije dobar je pokazitelj da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja na pravi način podržava uzgoj te kulture. Cilj manifestacije je da se podrzi i unaprijedi uzgoj ove, kao i ostalih kultura u ruralnim podrucjima.