Go to Top

Biciklizam

P laninski bicikizam  je u plavskoj opštini zadnjih godina postao sve popularniji i interesantniji sport. Koordinator sekcije je sa poznatim biciklistom Jovanom Erakovićem iz Beograda , ispitao sve terene na ovom području kojima će se u narednom periodu markirati biciklističke staze.

Među brojnim atraktivnim stazama posebno se ističe kružna bicikistička staza Plav-Hridsko jezero-Bogićevica-Babino polje-Plav, u dužini od 52km.

U okviru dugoročne saradnje sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom na diversifikaciji i poboljšanju turističke ponude regiona, Regionalna razvojna agencija je okončala postavljanje signalizacije na jednoj od pet nacionalnih vrhunskih staza za planinski biciklizam, TT3. Standardizovana signalizacija (žuti aluminijumski putokazi i narandžasti piktogrami na metalnim stubovima i planinarske oznake bojom) postavljeni su na više od 170 mjesta i raskrsnica, a posjetiocima je dostupan i GPS treklog staze. Staza polazi i završava se u Mojkovcu, i na svom putu prolazi kroz neke od najljepših pejzaža u zemlji, uključujući Nacionalne parkove Biogradska gora i Prokletije, planine Bjelasicu, Komove, Mokru,i Hajlu, jezera Biogradsko, Šiško, Ševarinu, Plavsko i Hridsko, guste šume, slikovite planinske pašnjake i doline bistrih planinskih rijeka.

Završetkom projekta Vrhunska biciklistička staza 3, jedne od 5 nacionalnih staza koja pokriva 6 opština sjevernog regiona Crne Gore, stvorena je osnovna infrstruktura za razvoj lokalnih biciklističkih staza.

T ri stotine kilometara duga biciklistička ruta “Vrhunska staza” broj 3 upoznaće znatiželjnog i otkrića žednog putnika na dva točka sa predjelom na istoku Crne Gore, koji je na sjeverozapadnom uglu omeđen Mojkovcem i planinom Bjelasicom, na jugozapadu Komovima, na jugu dolinom Plava, Plavskim jezerom, Kršem Bogićevice, Hridskim jezerom i albanskom granicom, na istoku i sjeveroistoku planinom Hajlom, granicom sa Kosovom i mjestašcem Rožaje, a na sjeveru Beranama.

To je carstvo u kome se visine i daleki vidici prepliću sa tajanstvenim šumama i dolinama, a pejzaži se mijenjaju i razlikuju kao da su udaljeni stotinama kilometara. Iz planinske samoće u pitome naseljene predjele, iz zelenih prostranstava u plavetnilo jezera i rijeka, sa krševa i litica u pašnjake i livade – to je meni za ovu veliku gozbu, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim ili gladnim trajnih uspomena.

P roći rutu TT3 nije lako. No da bi se savladala dovoljna je dobra a ne vrhunska kondicija – daleko važniji će biti pozitivni pristup, dobra volja i dobro planiranje (tako da za teže dionice uvijek imamo dovoljno vremena). Osim toga, krajevi kroz koje ćemo proći neće prestajati da nas ushićuju i inspirišu, a konačni dobitak – poezija putovanja egzotičnim predjelima i sreća da vidimo neka od najljepših mjesta u Crnoj Gori – biće neuporedivo veći od količine uloženog znoja. Svaki pravi ljubitelj prirode zna da je ovo odlična trgovina.

Tura se može preći i sa teretom na biciklu (oprema za kampovanje i sl.) ali zbog pojedinih težih djelova preporučujemo da teret bude što manji – uz dobro planiranje, noćiti se može uvijek pod krovom, a i zalihe hrane i vode ne moraju biti veće od poludnevnih. Voda na svim usputnim izvorima je dobra za piće.

Zbog zabačenosti mnogih dionica preporučuje se vožnja u društvu, a kao minimum opreme sa sobom treba imati kartu i kompas (ili, mnogo bolje, GPS uređaj), mobilni telefon, baterijsku lampu, osnovni alat za bicikl i rezervnu gumu.

Vrhunska biciklistička staza 3 je potpuno obilježena putokazima,  a sa sajta RRA se mogu skinuti GPS podaci  (trek logovi i bitne tačke), koji će navigaciju na ruti dodatno olakšati i osigurati.

Bezbjednost: ako je vrijeme dobro, ako se osjećamo dobro i znamo gdje smo, na ruti smo bezbjedni. O divljim životinjama ne treba brinuti, a ljudi koje ćemo sretati biće više nego ljubazni i spremni da pomognu. U katunima i selima možemo računati i na beskrajno gostoprimstvo.