Go to Top

Crveni krš – vidikovac koji treba valorizovati

Povodom Dana planete Zemlje organizovana šetnja sa srednjoškolcima

Crveni krš – vidikovac koji treba valorizovati

Turistička organizacija Plav je i ove godine, u saradnji sa planinarima i srednjom školom, povodom 22. aprila Dana planete Zemlje, organizovala planinarenje na vrh Crveni krš. U šetnji je učestvovalo trideset učenika srednjih škola u Plavu i Gusinju, sa profesoricama Eldanom Canović i Džanom Baković.

Cilj pohoda je, prije svega, druženje mladih i stvaranje navike da svoje slobodno vrijeme češće provode u prirodi. Planirano je da se ovaj pohod održava i svake naredne godine, i da to postane „staza srednjoškolaca“.

Sa staze se tokom čitavog vremena pruža lijep pogled na Plav i Plavsko jezero, planinu Visitor i vijenac Prokletija prema Gusinju. U narednom periodu ovu stazu i prostor treba valorizovati u turističke svrhe. Početak staze je u selu Komorača, nedaleko od centra Plava, i do tu vodi asfaltni put, tako da je lako dostupna. Velikim dijelom staza vodi makadamskim putem koji je probijen preko seoskih imanja, sve do obližnjeg katuna. Nakon toga slijedi uspon preko proplanaka i šumaraka,  i nakon dva i po sata hodanja, uz nekoliko pauza za odmor, stiže do samog vrha Crveni krš, sa kojeg se pruža prelijep pogled na Plav i jezero.

Tokom pohoda, planinarima se na stazi pridružila i grupa od desetak vozača motora „krosera“, članova kluba „Motokros Plav-Gusinje“. To samo dodatno potvrđuje potencijale ovog prostora, koji se mogu valorizovati kroz ovakvu vrstu avanturizma.

Ovo je treći pohod koji je organizovan na ovaj način, ali je oba prethodna puta to bila manja grupa učenika, od 10-15 planinara, uglavnom članova sekcije ekologa i biologa.

Ove godine je taj broj uvećan za duplo, i nadamo se da će svake godine biti sve veći broj učesnika.

Tokom narednog perioda, u saradnji sa planinarskim klubovima, treba uraditi markaciju staze, postaviti kutiju i knjigu za upis, i uraditi pečat, kao i promotivni materijal kako bi se ova staza dodatno promovisala.

Takođe, ovaj pohod postaje lijepa navika i najava za događaj koji slijedi nekoliko dana nakon toga, a to je planinarski pohod na vrh Tromeđa (na mjestu gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije), a koji se organizuje prvog maja, kojim se i otvara turistička sezona u Plavu i na Prokletijama.

I ove godine vodič pohoda je bio predsjednik planinarskog kluba „Prokletije“ Zuvdija Bajraktarević.

 

  1. Jadadić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>